2. Program 2021
Vårt nuvarande program upphör söndagen 30 maj. Om allt vore som vanligt skulle det snart vara dags för en ny programkatalog, men med tanke på läget har vi i styrelsen valt att avvakta med den till nästa år. Vi kommer istället att anpassa verksamheten efter rådande restriktioner och fortlöpande meddela vad vi har att erbjuda via mejl och på vår hemsida.
Vi har dock gjort ett preliminärt program för 2021 med aktiviteter vi hoppas kunna genomföra. Mycket är emellertidosäkert. Något kanske måste ställas in, flyttas eller förändras, något nytt kanske tillkommer. Flera av aktiviteterna är inte spikade och klara än men ni kommer att få fullständig information via mejl och hemsida i god tid innan det är dags. Ni som saknar mejl och inte har tillgång till vår hemsida är välkomna att kontakta oss i styrelsen för att få information om de aktiviteter ni är intresserade av, eller för att få information om vad som händer under en period då ni har möjlighet att delta. Våra kontaktuppgifter finns i bilaga 6. Styrelsen och hemsidan.
Förhoppningsvis kommer vi igång med våra föreläsningar till hösten igen. Vi planerar för det. Glädjande är att vi med allra största sannolikhet kommer att kunna boka vår lokal Lövnäskyrkan på Hammarö de tider som passar oss, bara restriktionerna hävs. Men med tanke på osäkerheten som finns kring pandemin får vi vänta och se vad som händer, hålla tummarna, och återkomma när vi vet mer.
Tills pandemin är över kommer vi att anpassa aktiviteternatill de restriktioner som gäller, till exempel genom att vid behov göra gruppindelningar. Det är därför mycket viktigt att du anmäler dig innan du kommer till en aktivitet, så att vi vet hur många vi blir.
Preliminära aktiviteter 2021• Trädgårdsbesök efter överenskommelse från tidig vår till sen höst, med eller utan växtförsäljning.
För mer information se bilaga 4. Trädgårdsbesök efter överenskommelse. • Slutet av april. Sticklingsförökning av ljung hos Ann-Britt Höglund i Ulvsby.
Ann-Britt har sticklingsförökat ljung tillsammans med landets ledande ljungexpert Brita Johansson. Hon visar oss gärna hur man gör. Kontakta Ann-Britt för att komma överens om passande tid.annbritt.hoglund@gmail.com 070-676 88 53.• Lördag 24 april. Föredraget ”Skönheter inom Rhododendron-släktet” med Bengt Carlsson är inställt.
• På lördag 8 maj kl. 15.00 – 18.00 får vi 25% rabatt på växter och tillbehör på Svedrins Trädgård i Rudskoga. Med tanke på rådande omständigheter ordnar vi ingen samåkning. Till den här aktiviteten är det ingen anmälan. Det är ”butikslagarna”som gäller. Blir vi för många kommer vi att få vänta på vår tur.
Vi är välkomna och får 25% rabatt när vi handlar växter och tillbehör på båda ställena.
Tiden till Stolpens Trädgård i Ölme är flyttad. De har haft mycket kunder och för att ha mer tid att hjälpa oss är vi välkomna dit efter ordinarie öppettid. Den nya tiden, för oss som vill passa på när det är 25% rabatt på alla växter (gäller ej på tillbehör), är söndag 16 maj kl. 15.00 – 18.00.
• Söndag 30 maj. Växtmarknaden på Södra Kroppkärrs koloniområde i Karlstad är inställd.
För information om växtmarknader se bilaga 3. Växtmarknader 2021. • Slutet av juni eller början av juli. Visning av och lektion om Arisaema hemma hos Sune Wendelsson på Henstad, Karlstad.
Det blir visning av frön, knölar och plantor samt sådd av frön och något om hur de odlas. Vid den här tiden blommar de flesta av Sunes Arisaemor/kobrakallor.• Lördag 5 juni. Trädgårdsbesök hos Bengt Carlsson i Strömstad och eventuellt också Strömsdalen.
Bengt har en naturträdgård där det växer runt 900 olika rododendron och azaleor samt magnolior och andra passande surjordsväxter. Strömsdalen är en vacker park belägen i en dalgång på promenadavstånd från centrala Strömstad. Med tanke på rådande omständigheter ordnar vi ingen samåkning. Föranmälan till Karin Björklund senast 28 maj.
• Torsdag 1 juli. Trädgårdsbesök i Västra Götaland, Skaraborg, hos Kerstin Petersén i Skövde
och Gunilla Johansson i Broddetorp.
Resa i egna bilar. Ta med mat och fika. Föranmälan till Karin Björklund senast 24 juni.
I Kerstin Peterséns trädgård möts vi av skenkamelior, magnolior, klockbuskar, näsduks-, och
snödroppsträd. Tomten är 3 500 kvm och byggd i nivåer, men alla kan ta sig fram. Stadiga
skor rekommenderas dock. Intresset för växter har sedan 90-talet varierat över tid. Delar av
tomten är till exempel en gammal fruktträdgård som ger stöd till en ganska stor samling
historiska rosor och de senaste årens kärlek till hostor, surjordsväxter och framför allt träd
ger ytterligare mångfald. Kerstin säljer krukade plantor och skott till en billig peng.
Adress: Banvägen 1, Skultorp. Tel. 070 857 42 42
Gunilla och Matz-Ove Johansson har en härlig trädgård på ca 2 500 kvm med mycket
perenner, prydnadsträd och buskar, rhododendron och dammar. De säljer också lite växter
och det finns många sittplatser.
Adress: Bolum, Sörbolund 1, 521 98 Broddetorp. Tel. 070-819 47 45
• Torsdag 8 juli. Trädgårdsbesök hos Margareta och Karl-Markus Modén kl. 14.00 i Vitteby, Sunne.
Meta och Kalles trädgård är vidsträckt och spännande. Här finns ett rikt utbud av växter i olika miljöer. En av deras favoriter är rosor, och du kan, bland mycket annat, njuta av deras cirka 200 sorter. Meta och Kalle kräver att vi använder munskydd. Med tanke på rådande omständigheter ordnar vi ingen samåkning. Adress Vitteby 52, Sunne. Föranmälan till Karin Björklund senast 1 juli. • Eventuellt trädgårdsbesök i Säffle. Vi återkommer. • Eventuellt trädgårdsbesök i Västra Götaland. Vi återkommer.
• Lördag 31 juli. Växtinköp på Rolands Plantskola och Svedrins Trädgård.
Traditionsenligt besöker vi Rolands Plantskola i Revsten. Han tar emot kl. 09.30 (kontant
betalning eller swish). Sen fortsätter vi till Svedrins Trädgård i Rudskoga där vi får 25 % rabatt
(kontant betalning, kort eller swish). Det kan vara blött så ta med rejäla skor och gärna mat
och fika.
Med tanke på rådande omständigheter ordnar vi ingen samåkning. Till den här aktiviteten är
det ingen anmälan. Det är ”butikslagarna” som gäller. Blir vi för många kommer vi att få
vänta på vår tur.
Växtmarknad
Plats: Kroppkärrs koloniområde i Karlstad.
Tid: Lördag 14 augusti kl. 10.00 – 13.00.
Säljare: Ulf Sill och några medlemmar.
Koloniträdgårdsföreningen ordnar fika och loppis.
Marknaden riktar sig till er som är med i STA och till koloniträdgårdens medlemmar.
Det kommer att finnas handsprit vid försäljningsborden.
Vi ber er att tänka på det rekommenderade avståndet på två meter och att bilda kö till borden så att max två personer är framme och tittar/handlar samtidigt.
Använd gärna munskydd, och som alltid, stanna hemma om du inte känner dig fullt frisk.
Varmt välkomna!
• Höst. Eventuellt en liten kurs i sticklingsförökning av rhododendron med Thomas Schultze. Vi återkommer.• 11 september. Föredrag med Larz Danielsson. Arunachal Pradesh ”en annan del av Himalaya”.
På lördag 9 oktober klockan 14.00 kommer Peter Knutsson till oss och berättar om Cypripedium och andra växtfavoriter
OBS!
På grund av covid har vi tillfälligt bytt lokal och vi kommer att vara i Forshaga Församlingshem som är större än Lövnäskyrkan.
Vi bjuder på kaffe och kaka.
Peter har eventuellt med växter till försäljning.
Entré 70 kronor.
Det kommer att finnas skyltar med swischnummer och QR-kod utplacerade i kapprummet. Vi ber er som har möjlighet att betala entrén där, för att minska hanteringen av kontanter och köbildning.
Det kommer att finnas handsprit.
Vi tror att ni liksom vi längtat efter våra aktiviteter och är sugna på att komma igång och träffas igen. För att det inte ska bli för trångt, om många fler än brukligt kommer, har vi valt att begränsa antalet deltagare till 50 personer.Vi ber er därför att föranmäla er till Karin Björklund senast onsdag 6 oktober.
Ni kan anmäla er genom att kontakta Karin via mejl, telefon, SMS eller Messenger. karinsippa@gmail.com, 070-554 57 29.
Om du anmält dig och sen får förhinder är vi tacksamma om du meddelar även detta till Karin så att någon annan kan få din plats.
Vi räknar med att ni som är förkylda inte kommer och att alla är fortsatt försiktiga, speciellt ni som inte vaccinerat er, eftersom smittrisken fortfarande finns även om den minskat betydligt.
• 13 november. 13.30 Föredrag om växtkomposition, perenner och Magnolia med Stefan Mattson.
Stefan var trädgårdsmästare i Enköping i 26 år och det är kanske just Enköpings parker han är mest känd för. Många anser att drömparken är kronan på verket men Stefan själv har ingen favoritpark utan ser alla i ett sammanhang där de tillsamman bidrar till helheten. Detta synsätt känns karaktäristiskt för Stefan, som är en mästare i växtkomposition. (Föredraget var bokat 7 november 2020 men fick då ställas in.)
Endast 20 deltagare. Föranmälan till Sune Wendelsson, 0721-68 38 12, sune.wendelsson@gmail.com
• 4 december. Förjulfest. Vi äter gott och Thomas Schultze tar oss med till Alaska.
Under andra halvan av juni 2018 förverkligade Thomas en dröm. Han besökte Alaska. Han berättar nu om denna jättelika amerikanska delstat där det på många håll finns fler björnar än människor och där det tuffa klimatet gör floran intressant för oss skandinaver. (Föredraget var bokat 5 december 2020 men fick då ställas in.)
Observera att programmet är preliminärt. Vi kommer fortlöpande att göra uppdateringar via mejl och hemsida,så håll utkik där.
Ni som saknar mejl och inte har tillgång till vår hemsida är välkomna att kontakta oss i styrelsen för att få information om de aktiviteter ni är intresserade av, eller för att få information om vad som händer under en period då ni har möjlighet att delta.