Program 2019

Vi i Värmlandskretsens styrelse hälsar er hjärtligt välkomna till ett nytt spännande trädgårdsår.

Till våra träffar bjuder vi in kunniga och intressanta föreläsare, som ofta också har med sig ovanliga och spännande växter till försäljning. Vi diskuterar, umgås och fikar, och avslutar med vårt uppskattade lotteri där du kan vinna fina priser.

Under våren och sommaren gör vi gemensamma trädgårdsbesök. Vi får se trädgårdar och växter vi annars aldrig skulle fått se och får massor med kunskap och inspiration att ta med hem till den egna täppan. Vi träffar såväl nya som gamla trädgårdsvänner och har det helt enkelt väldigt trevligt. Oftast samåker vi i egna bilar, men ibland hyr vi buss och ger oss iväg på trädgårdsäventyr.

På våren och hösten arrangerar vi växtmarknad tillsammans med Södra Kroppkärrs Koloniträdgårdsförening på deras koloniområde. Såväl köpare som säljare brukar lockas till detta evenemang, som för många blivit en kär tradition.

Vi gör gemensamma inköpsresor. Vi får rabatt och passar på att fynda bland växter och tillbehör.

Vi erbjuder kurser och trädgårdsträffar. I år kan du lära dig hur man odlar i torv, våtbäddar, sand och grus den 2 och 9 oktober, eller hur man sår frön, skolar och sköter fröplantor den 4 och 11 mars. Du kan också vara med på våra trädgårdsträffar där vi besöker varandras trädgårdar, och lär av varandras erfarenheter. Mer information hittar du i programmet.

Välkomna till oss!

Vår möteslokal: Lövnäskyrkan om inget annat anges.

På grund av renovering i Forshaga kyrka har vi bytt lokal.

Vägbeskrivning och adress till Lövnäskyrkan: Följ väg 236 mot Hammarö. Tag till vänster mot Lövnäs i rondellen vid Stora Coop och ICA Kvantum. Följ Lövnäsleden tills ni kommer till gamla ICA Lövnäs som numera är ett gym. Sväng vänster innan gymmet och följ vägen tills den slutar. Lövnäskyrkan ligger på höger sida ner mot Vänern.

Lövnäskyrkans adress: Bärstavägen 1, Hammarö.

Program för april 2019 – maj 2020

Vid bussresor och samåkning är det bra om du kommer i god tid. Den utsatta tiden är tiden för avresa. Tänk på våra allergiker och undvik starka dofter.

Vårens och sommarens program 2019

Söndag 28 april kl. 13.00. Besök hos Wermland Desert Plants, Svantes kaktusar.

Svante har ett mycket stort utbud av härdiga kaktusar och suckulenter, och har vi tur står de i blom när vi kommer. Om Esters Café är öppet finns möjlighet att äta där. Annars, medtag mat och fika. Anmälan till Karin Björklund. Samåkning i egna bilar från Sundsta parkering kl. 12.00. Svantes adress: Järnbruksgatan 7, Svaneholm, Svanskog.

OBS! Man kommer inte in i Svantes växthus med rullstol eller rollator.

 

Lördag 4 maj. Växtinköp på Stolpens Trädgård och Svedrins Trädgård.

En dag med möjlighet att fynda. Vi får 25% rabatt när vi handlar växter  och tillbehör på båda ställena. Kl. 12.00 på Stolpens Trädgård i Ölme. Kl. 15.00 – 18.00 på Svedrins Trädgård i Rudskoga. Det kan vara blött så ta med rejäla skor. Medtag mat och fika. Ingen samåkning.

Lördag 11 maj kl. 14.00. Sydafrika från öst till väst. Gerben Tjeerdsma.

Gerben Tjeerdsma kommer till oss från Gerbianska trädgården på Råda Säteri och berättar om sin senaste växtresa i Sydafrika. Han har med sig växter till försäljning.

Entré 70 kr inkl. kaffe.

Lotteri. Vi tar tacksamt emot lotterivinster.

Trädgårdsträffar

  • för nytillkomna medlemmar

Vi planerar att besöka några av våra medlemmar, där de berättar om hur de planerat och byggt upp sina trädgårdar. Vi delar med oss av våra erfarenheter, vad som fungerat och blivit bra och vad som hade varit bra att veta när man drabbades av odlingsintresset. Och inte minst viktigt att du känner dig välkommen i föreningen och får möjlighet att knyta egna kontakter med trädgårdsvänner.

Max 12 deltagare, 2 till 3 träffar.

  • för dig som börjar planera din trädgård

Deltagarna besöker varandras trädgårdar och ägaren får hjälp att bolla idéer och få tips för uppbyggnaden. En erfaren amatör deltar vid varje tillfälle och bidrar med sin erfarenhet. Att skapa sin trädgård är fantastiskt roligt tycker vi som hållit på länge. Det är en investering och med mer genomtänkt planering kan man spara tid, arbete och kostnader.

Max 5 deltagare.

Anmäl ditt intresse till Ann-Britt Höglund senast den 11 maj på annbritt.hoglund@gmail.com , tel. 054-86 62 66 eller 070-676 88 53.

Söndag 26 maj kl. 10.00 – 13.00. Växtmarknad på Södra Kroppkärrs Koloniområde, Karlstad.

STA i samarbete med Kroppkärrs koloniträdgårdsförening. Alla är varmt välkomna, såväl säljare som köpare. Säljare: anmäl i god tid till Karin Björklund på tel. 070-554 57 29 eller via mejl karinsippa@gmail.com.

70 kr per plats oavsett om du har egna bord eller lånar av oss + några växter till lotteriet. Obs! Växterna ska vara väl rotade och märkta, helst med både latinskt och svenskt namn. Koloniträdgårdsföreningen ordnar servering i Sjöstugan.

 

Torsdag 30 maj kl. 10.30. Trädgårdsbesök hos Henrik Zetterlund på Kinnekulle och hos Leena Liljestrand i Mariestad.

Vi får en uppföljning av Henrik Zetterlunds föredrag den 23 mars, och en unik möjlighet att besöka hans intressanta och artrika trädgård. Henrik är hortikulturell intendent på Göteborgs botaniska trädgård.

På hemresan besöker vi Leena Liljestrand. Förhoppningsvis har hennes pioner börjat blomma. Leenas adress: Matrosgränd 2, Mariestad.

Medtag mat och fika. Anmälan till Karin Björklund senast 24 maj. Samåkning i egna bilar från Sundsta parkering kl. 08.00. Klockan 10.00 träffas vi åter på Rasta Götene för gemensam resa den sista biten hem till Henrik.

3 – 6 juni. STA, Närkekretsen bjuder oss att följa med på deras Danmarksresa.

Mer information finns på vår hemsida. Arrangör: STA, Närkekretsen.

Tisdag 4 juni kl. 17.00. Trädgårdsbesök hos Thomas Schultze och Malin Lundqvist, Skoghall. 

Thomas Schultze odlar växter från många världsdelar i sin trädgård och lökar och mindre härdiga perenner i växthuset. Alpiner och Rhododenron tillhör favoriterna. Han sår en mängd fröer och förökar med sticklingar, så det kan finnas plantor att köpa.

Adress: Egnahemsvägen 22.

Därefter besöker vi Malin Lundqvist, som nyligen har tagit över

trädgården efter Sigge Klarström. Hon vill fortsätta vårda den i samma anda. Malin har ett år kvar på en treårig trädgårdsutbildning vid Göteborgs universitet. Hon bjuder på fika. Adress: Sörviksvägen 21.

6 juni. STA:s trädgårdsdag.

Information om trädgårdar som är öppna finns på STA:s hemsida. Värmlandskretsen deltar inte i år.

Tisdag 11 juni kl. 17.00. Trädgårdsbesök hos Ann-Britt Höglund, Ulvsby.

Ann-Britt Höglund har en parkliknande trädgård med olika miljöer. Här finns dammar, stenpartier och flera lundområden, vilka är hennes favoriter. Det är en samlarträdgård med ett rikt sortiment av träd, buskar, barrväxter och perenner. Möjligen finns växter till salu.

Hon bjuder på fika. Adress: Mosstorp 203, Karlstad.

Lördag 29 juni. Bussresa till Göteborgs botaniska trädgård

Trädgårdsmästare Johan Nilsson kommer att guida oss i växthusen och i delar av den botaniska trädgården. Vi rekommenderar egen matsäck. Det finns en restaurang på ”Botaniska” där man kan äta lunch för 195 kr. Anmälan till Karin Björklund senast 2 juni. Avresa från Sundsta parkering kl. 07.00. Beräknad hemkomst kl. 21.00. Pris: 450 kr. inkl. guidning.

12 – 14 juli. Trädgårdsamatörernas riksmöte i Örnsköldsvik.

Arrangör: STA, Ångermanland.

Torsdag 25 juli kl. 13.00. Trädgårdsbesök hos familjerna Strand och Ström i Degerfors.

Först besöker vi Anders och Martina Strand. De har en stor skogsträdgård med många olika sorters träd som planterats i befintlig skog. Förutom träd, som de samlar på, har de också fina lundväxter och en medelhavsträdgård invid huset.

Adress: Gräsholmsvägen 12, Degerfors.

Därefter åker vi vidare till Dick och Kristina Ström. Deras villaträdgård är mycket välplanerad och välskött. De har en sutterängtomt med trappa och fiskdammar. Trädgården är artrik med många ovanliga och intressanta växter. Adress: Alstigen 10, Degerfors.

Eventuellt besöker vi en tredje trädgård innan vi avslutar dagen. Medtag mat och fika. Föranmälan till Karin Björklund. Samåkning i egna bilar från Sundsta parkering kl. 12.00.

Lördag 3 augusti kl. 09.30. Växtinköp hos Rolands Plantskola och Svedrins Trädgård.

Traditionsenligt besöker vi Rolands Plantskola i Revsten. (Kontant betalning eller swish.) Sen åker vi till Svedrins Trädgård i Rudskoga. (Kontant betalning, kort eller swish.) Det kan vara blött så ta med rejäla skor. Medtag mat och fika. Ingen samåkning.

Måndag 5 augusti kl. 17.00. Trädgårdsbesök hos Anki och Filip Falk utanför Grums.

Skräddaråsen är ett hemman från 1885 där trädgården stått orörd i många år. De senaste tre åren har Anki och Filip Falk byggt upp trädgården med stort fokus på woodland och träd. Här finns en bäckravin med magnolior och många sorters bambu m.m. Medtag egen fika. Anmälan till Karin Björklund. Samåkning i egna bilar från Sundsta parkering kl. 16.30. Adress: Skräddaråsen, Portila.

Lördag 24 augusti kl. 10.00 – 13.00. Växtmarknad på Södra Kroppkärrs Koloniområde, Karlstad.

STA i samarbete med Kroppkärrs koloniträdgårdsförening. Alla är varmt välkomna, såväl säljare som köpare. Säljare: anmäl i god tid till Karin Björklund på tel. 070-554 57 29 eller via mejl karinsippa@gmail.com. 70 kr per plats oavsett om du har egna bord eller lånar av oss + några växter till lotteriet. Obs! Växterna ska vara väl rotade och märkta, helst med både latinskt och svenskt namn. Koloniträdgårdsföreningen ordnar servering i Sjöstugan.

25 augusti kl. 11.00 – 13.30. Västsvenska växtmarknaden i Uddevalla.

Arrangörer: STA, Västsvenska kretsarna.

Torsdag 29 augusti kl. 17.00. Trädgårdsbesök hos Marita Tauni, Väse.

Marita Taunis trädgård har byggts upp under de senaste åren. Hon lägger flis över den vanliga jorden. Växtkraften är enorm vilket ger ett storvuxet intryck. Favoritväxterna är träd och buskar. Känslan hemma hos Marita är speciell. Huset som hon ritat själv, de vackra anläggningarna i sten, de walliska svartnosfåren och förstås trädgården bidrar till atmosfären. Anmälan till Karin Björklund. Samåkning i egna bilar från Sundsta parkering kl. 16.30. Adress: Hultsberg 526, Väse.

Höstens program 2019

Lördag 21 september kl. 14.00. Spännande växter. Magnar Aspaker.

Magnar Aspaker kommer från Harstad i Norge. 25 mil norr om polcirkeln har han sin samlarträdgård och att han vurmar särskilt för alpina växter är inte förvånande. Han kommer låta oss stifta bekantskap med många ovanliga perenner som trivs i grus och stenpartier, eller i lunden.

Entré 50 kr inkl. kaffe.

Lotteri. Vi tar tacksamt emot lotterivinster.

Onsdag 2 oktober kl. 18.00. Kurs: Odling i torvparti och våtbädd.

Onsdag 9 oktober kl. 18.00. Kurs: Odling i sand och grus.

Kurserna hör ihop men du kan välja att anmäla dig till bara en.

Först får du lära dig hur man odlar i torvpartier och våtbäddar, samt hur planteringarna konstrueras. Därefter hur man odlar i sand och grus, samt hur sandplanteringar byggs upp. Lämpliga växtval och vilka växter som trivs i sand tas upp.

Kursledare är Sune Wendelsson och kurserna hålls hemma hos honom. Sista anmälningsdag är 22 september: sune.wendelsson@gmail.com eller tel. 0721-68 38 12. Adress: Spiksmedsvägen 11, Henstad, Karlstad.

Lördag 5 oktober kl. 14.00. Magnolior och andra odlingsvärda buskar och träd. Sara Brenne.

Sara Brenne är med sina gedigna kunskaper och sin smittande entusiasm en uppskattad föreläsare. Hon driver Nyhagens Trädgård och plantskola som ligger i Mark mittemellan Borås och Varberg. I trädgården växer 40 magnolior men också många andra buskar, träd, perenner och lökväxter. Plantskolan har ett sortiment som präglas mycket av hennes intresse för magnolior, buskar och träd men de har även perenner och klematis. Sara är också keramiker och gör stengodsskulpturer och bruksföremål.

Sara har med till försäljning.

Entré 50 kr inkl. kaffe. Lotteri. Vi tar tacksamt emot lotterivinster.

Lördag 9 november kl. 14.00. ”Livet är för kort för att vara dammfritt”. Tom Ericsson.

Tom Ericsson är pensionerad forskare och lärare på Sveriges lantbruksuniversitet. Fokus i hans föredrag är vatten i den lilla trädgården och den naturlika dammen. Målet när han skapar vattenmiljöer är att de ska fungera utan avancerad teknik. Hans dammar är tänkta att förutom växter hysa grodor, salamandrar och andra vattendjur, samt göra det möjligt för områdets igelkottar och fåglar att släcka törsten.

Entré 50 kr inkl. kaffe. Lotteri. Vi tar tacksamt emot lotterivinster.

Lördag 7 december kl. 14.00. Förjulfest och föredrag. Bin till nytta och nöje i trädgården. Yngve Karlsson

Biodlaren Yngve Karlsson berättar om biodling och pollinering, och om hur bin, solitärbin, humlor och fjärilar bidrar på olika sätt. Vi får tips om hur vi kan få dem att trivas i trädgården.

Som vanligt blir det något gott att äta, och Karin Björklund visar bilder och berättar om våra träffar under 2019. Anmälan till Karin Björklund senast 2 december, så att vi kan beräkna matinköpen.

Entré 50 kr inkl. mat och kaffe.

Lotteri. Vi tar tacksamt emot lotterivinster.

Vårens program 2020

Torsdag 9 januari kl. 18.00. Jakten efter dagens och morgondagens trädgårdsträd. Henrik Sjöman.

Henrik Sjöman är vetenskaplig intendent på Göteborgs botaniska trädgård. Han arbetar också halvtid på SLU Alnarp där han undervisar och forskar om hur och varför olika trädarter är framgångsrika i olika miljöer. Han intresserar sig särskilt för träden i stadsmiljö, och hoppas kunna skapa vägledning och debatt kring trädens och mångfaldens betydelse. Han anser att vi måste planera för flexibilitet eftersom vi inte vet hur framtiden ser ut med sjukdomar och klimatförändringar.

Entré 70 kr inkl. kaffe.

Lördag 15 februari kl. 14.00. Årsmöte och föredrag. Rhododendron, magnolior och andra surjordsväxter för woodland. Jonas Grund.

Sedvanliga årsmötesförhandlingar.

Vår medlem och ägaren till Stolpens Trädgård Jonas Grund visar bilder från sina två trädgårdar i olika klimat.

Föreningen bjuder på smörgåstårta, kaffe och kaka.

Lotteri. Vi tar tacksamt emot lotterivinster.

Årsmöteskallelsen skickas via mejl till de som har. Övriga får kallelsen med vanlig postgång.

Onsdag 4 mars kl. 18.00. Kurs: Att så frön.

Onsdag 11 mars kl. 18.00. Kurs: Skolning och skötsel av fröplantor.

Kurserna hör ihop men du kan välja att anmäla dig till bara en.

Först får du lära dig hur man sår frön i jord, sand, papper och vermiculite, och vad som krävs för att olika arter ska gro. Den andra delen ägnas åt skolning och skötsel av fröplantor.

Kursledare är Sune Wendelsson och kurserna hålls hemma hos honom.

Sista anmälningsdag är 23 februari: sune.wendelsson@gmail.com eller tel. 0721-68 38 12. Adress: Spiksmedsvägen 11, Henstad, Karlstad.

Lördag 14 mars kl. 14.00. ”Vilda och tama orkideer. Förökning och odling för naturvård och trädgård”. Svante Malmgren.

Svante Malmgren, läkare från Lidköping, har 50 års erfarenhet av att föröka olika slags frilandsorkidéer, de senaste 40 åren i större skala. Han har bl.a. skapat den kända Cypripedium-hybriden ”Ulla Silkens”, som han döpt efter sin fru. På senare år har han mest tagit fram plantor för olika naturvårdsprojekt i Europa. Har vi tur kan det finnas lite plantor till salu…

Entré 50 kr inkl. kaffe. Lotteri. Vi tar tacksamt emot lotterivinster.

Tyvärr så måste vi meddela att föreläsning med Svante Malmgren Lördag 14 mars är inställd. Vi i styrelsen har tagit detta beslut på grund av hur spridningen av Coronaviruset i Karlstad ser ut i dagsläget. Vi vill inte utsätta våra medlemmar eller föreläsare för några onödiga risker. Svante Malmgren har meddelat att han gärna besöker oss någon annan dag istället. Vi återkommer med datum när det är aktuellt.

Lördag 4 april kl. 14.00. Spännande lundväxter del två. Ulf Sill.

Ulf Sill har cirka 2000 udda växter i sin trädgård vid Mörrumsån i Blekinge. På drygt tio år har han förvandlat den från gräsmatta till ett paradis för lundväxter. Vi är mycket glada att han kommer till oss igen. Den här gången med fokus på odlingsvärda växter som är fina hela säsongen. Han har med växter till försäljning.

Entré 50 kr inkl. kaffe. Lotteri. Vi tar tacksamt emot lotterivinster.

Tyvärr så måste vi meddela att föreläsning med Ulf Sill Lördag 4 april är inställd. Vi i styrelsen har tagit detta beslut på grund av hur spridningen av Coronaviruset. Vi vill inte utsätta våra medlemmar eller föreläsare för några onödiga risker.

Lördag 2 maj kl. 15.00 – 18.00. Växtinköp hos Svedrins Trädgård, Rudskoga.

Vi får 25% rabatt när vi handlar växter och tillbehör. (Kontant betalning, kort eller swish.) Det kan vara blött så ta med rejäla skor. Medtag mat och fika. Ingen samåkning.

Lördag 23 maj kl. 10.00 – 13.00. Växtmarknad på Södra Kroppkärrs Koloniområde, Karlstad

STA i samarbete med Kroppkärrs koloniträdgårdsförening. Alla är varmt välkomna, såväl säljare som köpare. Säljare: anmäl i god tid till Karin Björklund på tel. 070-554 57 29 eller via mejl karinsippa@gmail.com.

70 kr per plats oavsett om du har egna bord eller lånar av oss + några växter till lotteriet. Obs! Växterna ska vara väl rotade och märkta, helst med både latinskt och svenskt namn. Koloniträdgårdsföreningen ordnar servering i Sjöstugan. OBS INSTÄLLT!

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close