Program 2020

maj 2020 – maj 2021


Vår möteslokal är Lövnäskyrkan 
på Hammarö om inte annat anges.

Vägbeskrivning och adress till Lövnäskyrkan: Följ väg 236 mot Hammarö. Tag till vänster mot Lövnäs i rondellen vid Stora Coop och ICA Kvantum. Följ Lövnäsleden tills ni kommer till gamla ICA Lövnäs som numera är ett gym. Sväng vänster innan gymmet och följ vägen tills den slutar. Lövnäskyrkan ligger på höger sida ner mot Vänern.

Lövnäskyrkans adress: Bärstavägen 1, Hammarö.

Vi i Värmlandskretsens styrelse hälsar er hjärtligt välkomna till ett nytt spännande trädgårdsår.

Till våra träffar bjuder vi in kunniga och intressanta föreläsare, som ofta också har med sig ovanliga och spännande växter till försäljning. Vi diskuterar, umgås och fikar, och avslutar med vårt uppskattade lotteri där du kan vinna fina priser.

Under våren och sommaren gör vi gemensamma trädgårdsbesök. Vi får se trädgårdar och växter vi annars aldrig skulle fått se och får massor med kunskap och inspiration att ta med hem till den egna täppan. Vi träffar såväl nya som gamla trädgårdsvänner och har det helt enkelt väldigt trevligt. Oftast samåker vi i egna bilar, men ibland hyr vi buss och ger oss iväg på trädgårdsäventyr.

På våren och hösten arrangerar vi växtmarknad tillsammans med Södra Kroppkärrs Koloniträdgårdsförening på deras koloniområde. Såväl köpare som säljare brukar lockas till detta evenemang, som för många blivit en kär tradition.

Vi gör gemensamma inköpsresor. Vi får rabatt och passar på att fynda bland växter och tillbehör.

Vi erbjuder tre olika kurser. En där du får lära dig mer om kobrakallor Arisaema. Hur man frösår och sköter om dem. Vilka olika arter det finns, var de kommer från och hur man får dem att trivas. En andra där vi frösår rododendron och en tredje där vi också förökar rododendron, men med sticklingar. Mer information om de olika kurserna hittar du i programmet.

Välkomna till oss!

Lotterivinster: Lotterierna har stor betydelse för kretsens ekonomi och det ger spänning och glädje om man vinner. Ett stort tack till alla som bidrar med vinster till lotteribordet.

Vi tar gärna emot dina förslag på ämnen och intressanta föreläsare. Berätta för oss eller lägg dem i vår förslagslåda.

Programmet maj 2020 maj 2021

Med tanke på rådande omständigheter ber vi er att följa den information vi lägger ut på hemsidan och som vi skickar med mejl, rörande de olika programpunkterna.

Vid bussresor och samåkning är det bra om du kommer i god tid. Den utsatta tiden är tiden för avresa. Tänk på våra allergiker och undvik starka dofter.

Maj – augusti 2020

Lördag 2 maj. Växtinköp på Stolpens Trädgård och SvedrinsTrädgård.

En dag med möjlighet att fynda. Vi får 25% rabatt när vi handlar växter och tillbehör på båda ställena.

Kl. 12.00 på Stolpens Trädgård i Ölme. Kl. 15.00 – 18.00 på Svedrins Trädgård i Rudskoga.

Det kan vara blött så ta med rejäla skor. Medtag mat och fika. Ingen samåkning.

Inköpsresan till Stolpens Trädgård och SvedrinsTrädgård lördagen 2 maj, med 25% rabatt på växter och tillbehör, kommer att genomföras för er som kan och vill.

o Jonas och hans fru på Stolpens kommer att ta betalt utomhus och vill inte att vi går in i Lillstugan där de vanligtvis har sin kassa. Vi kommer inte heller att kunna gå på toaletten hos dem, eftersom de i dessa tider inte tar emot kunder i sin bostad.
o Svedrins Trädgård kommer man antingen att kunna betala utomhus eller gå in till kassan en och en.
o I övrigt får vi under eget ansvar följa folkhälsomyndighetens riktlinjer och stanna hemma om vi inte är fullt friska, hålla avstånd till varandra, inte skapa trängsel eller bilda köer och eventuellt vänta i bilen tills några åkt, om det redan är många på plats. Vi får enligt de nya direktiven inte vara mer än 50 personer, men redan innan det blivit så många vill vi rekommendera att man väntar.  Även om vi alltid blir glada över att se varandra får vi spara på omfamningarna och handslagen, till senare.

Lördag 23 maj kl. 10.00 – 13.00. Växtmarknad på Södra Kroppkärrs Koloniområde, Karlstad.

STA i samarbete med Kroppkärrs koloniträdgårdsförening. Alla är varmt välkomna, såväl säljare som köpare.

Säljare: anmäl i god tid till Karin Björklund på tel. 070-554 57 29 eller via mejl karinsippa@gmail.com. 70 kr per plats oavsett om du har egna bord eller lånar av oss + några växter till lotteriet.

Vi tar tacksamt emot lotterivinster.

Obs! Växterna ska vara väl rotade och märkta, helst med både latinskt och svenskt namn.

Koloniträdgårdsföreningen ordnar servering i Sjöstugan. OBS växtmarknaden är INSTÄLLD!

Söndag 7 juni kl. 07.00. Bussresa där vi besöker Dag Tjernshaugens trädgård på Nesodden vid Oslofjorden och den botaniska trädgården i Oslo.

Dag bor på en bergsrygg i det mildaste klimatet vid Oslofjorden. På krönet testodlar han rhododendron sällsynta i vårt klimat. I sluttning växer intressanta träd och buskar och kring dem frodiga och ovanliga lundväxter. I en bergsskreva ligger en naturlig damm som bidrar till bevattningen. Här finns också en fin rossamling. Bild 1 och 2.

I den botaniska trädgården i Oslo finns 5 500 växtslag från hela världen.  

Medtag mat och fika.

Lotteri på bussen.

Vi åker i en mindre buss med endast 25 platser så först till kvarn……

Avresa från Sundsta parkering kl. 07.00.

Anmälan till Karin Björklund senast 16 maj.

Pris: 450 kr. OBS INSTÄLLT!

12 – 14 juni Skånekretsen hälsar alla medlemmar välkomna till årets riksmöte i Ystad.

På riksmötet träffas trädgårdsamatörer från hela Sverige för att titta på trädgårdar, äta gott och handla växter på en extra stor och fin växtmarknad.

Mer information finns i TrädgårdsAmatören nr. 1/2020 eller på http://skanekretsen.se/plantera-datumet-12-14-juni-2020. OBS INSTÄLLT!

Torsdag 25 juni kl. 17.00 – 20.00. Tre trädgårdar i Säffle.

Vi börjar hos Barbro Lennartsson som har haft sin trädgård i 17 år. Den består av en del med ätbart på baksidan och en prydnadsdel på framsidan med julrosor, auriklar, funkior och andra perenner. Adress: Kilavägen 33.

Sen fortsätter vi till Susanne Nilsson som har en prisbelönt liten innerstadsträdgård med små uppstammadeträd och blommor i gult, orange och rött. Hon har också mycket bladväxter och samlar på växter i törelsläktet/Euphorbia. Bild 3. Adress: Sundsgatan 25.

Till sist besöker vi Helena Hansson. Hennes trädgård är en skuggträdgård med växter med olika bladformer, storlekar och varierande gröna färger. Helena tycker om funkior, ormbunkar, rhododendron och sippor. Hon har också ett 30-tal japanska lönnar. Adress: Trebacksvägen 7.

Samåkning från Sundsta parkering kl. 16.15. Föranmälantill Karin Björklund senast 18 juni.

 

Söndag 28 juni kl. 10.00 – 17.00. Tusen Trädgårdar.

STA samarbetar numera med Tusen Trädgårdar. Information om vilka som visar sina trädgårdar i år uppdateras kontinuerligt på http://www.tradgardsriket.se, så glöm inte att hålla utkik där.

De värmländska STA-medlemmar som hittills anmält sig och hälsar er välkomna är:

Ann-Britt Höglund i Ulvsby.

Ann-Britt firar 25 år som trädgårdsamatör och har en parkliknande samlarträdgård med dammar, sten- och lundpartier. Hon har ett rikt urval av träd, buskar, barrväxter och perenner. Trädgården ligger norr om Karlstad och vetter mot Alsterdalen, i Gustaf Frödings hemtrakter. Bild 7.

Adress: Mosstorp 203, Karlstad.

Urban Fhager och Tomas Ericson på Gillberga Prästgård.

Deras nästan 10 000 kvm stora trädgård är indelad i olika rum med bland annat damm, skuggträdgård och köksträdgård. De har mycket perenner, träd, buskar och rosor.

Adress: Gillberga Prästgård 1, Värmlands Nysäter.

Odd Råberg i Skoghall.

Odd har en påbörjad trädgård med ambitioner. Han förverkligar sina drömmar om en trädgård med många rum, mängder av sten, en hel del vatten och inte minst ett överflöd av växter.

Adress: Frödingsvägen 2, Skoghall.

Söndag 5 juli kl. 07.00. Bussresa till Tommy Ahnby och trädgårdsbesök hos Bertil Johansson.

Tommy och hans fru Vivi tar emot oss kl. 14.00.Tillsammans driver de Gullmarsfjordens Plantskola och levererar många åtråvärda växter till trädgårdsbutiker, kommuner m.m.

På väg dit besöker vi Bertil Johansson i Hunnebostrand. Hans trädgård på knappt 4000 kvm ligger på klipphällar. Här finns två bäckar och dammar samt perenner, buskar och träd som Bertil samlar på. Bild 8.

Gemensam lunch på Rasta Håby.

Lotteri med fina vinster.

Avresa från Sundsta parkering kl. 07.00. Anmälan till Karin Björklund senast 16 juni.

Pris inklusive mat: 450 kr. OBS INSTÄLLT! Vi kan dock handla hos Tommy och Vivi och mer information om detta finns i ett separat mejl från styrelsen.

Torsdag 16 juli kl. 14.00. Vi besöker Margareta och Karl-Markus Modén.  

Meta och Kalles trädgård är vidsträckt och spännande. Här finns ett rikt utbud av växter i olika miljöer. En av deras favoriter är rosor, och du kan, bland mycket annat, njuta av deras cirka 200 sorter. Bild 4.

Adress: Vitteby 52, Sunne.

Medtag fika.

Samåkning från både Sundsta parkering och Molkom kl. 12.45. Föranmälan till Karin Björklund senast 13 juli. OBS INSTÄLLT!

Måndag 27 juli kl. 14.00. Två trädgårdar i Molkom.

Först besöker vi Lena och Leif Persson. I den övre delen av deras trädgård växer många olika perenner, vilka Lena är särskilt förtjust i. Längre ner, i sluttningen och där trädgården planar ut, tar de spännande rosorna, buskarna och träden vid. På olika platser i trädgården finns också klematis, en av de växter Leif intresserar sig extra för. Bild 5. Adress: Skolgatan 31.

Sen fortsätter vi till Karin Björklund. Hon har en stor trädgård med vidsträckta rabatter, stenpartier och murar. Centralt ligger två vackra dammar och på sluttningen mot dem trivs många torktåliga växter. På andra ställen, i mer skyddade lägen, växer de mer ömtåliga växterna och där odlar hon en del arter som det sägs ”inte går att odla i hennes zon”. Artrikedomen är enorm. Några favoriter är rhododendron, pioner, liljor och sippor, som är en stor och spännande växtgrupp. Bild 6. Adress: Kristinebergsvägen 1.

Medtag fika.

Samåkning från Sundsta parkering kl. 13.30. Föranmälantill Karin Björklund senast 24 juli. OBS INSTÄLLT!

Lördag 1 augusti kl. 09.30. Växtinköp på Rolands Plantskola och Svedrins Trädgård.

Traditionsenligt besöker vi Rolands Plantskola i Revsten. (Kontant betalning eller swish.) Sen åker vi till SvedrinsTrädgård i Rudskoga. (Kontant betalning, kort eller swish.)

Det kan vara blött så ta med rejäla skor. Medtag mat och fika. Ingen samåkning.

Lördag 22 augusti kl. 10.00 – 13.00. Växtmarknad på Södra Kroppkärrs Koloniområde,

Karlstad.

STA i samarbete med Kroppkärrs koloniträdgårdsförening. Alla är varmt välkomna, såväl säljare som köpare.

Säljare: anmäl i god tid till Karin Björklund på tel. 070-554 57 29 eller via mejl karinsippa@gmail.com. 70 kr per plats oavsett om du har egna bord eller lånar av oss + några växter till lotteriet.

Vi tar tacksamt emot lotterivinster.

Obs! Växterna ska vara väl rotade och märkta, helst med både latinskt och svenskt namn.

Koloniträdgårdsföreningen ordnar servering i Sjöstugan. OBS växtmarknaden är INSTÄLLD!

September – december 2020

Torsdag 3 september kl. 17.00. Kurs: Sticklingsförökning av rhododendron.

Du får lära dig hantverket för att sen själv kunna sticklingsföröka rhododendron.

Max 7 deltagare.

Kursledare är Thomas Schultze och kurserna hålls hemma hos honom.

Sista anmälningsdag är 20 augusti till thomas.schultze@telia.com eller 070-236 37 79.

Adress: Egnahemsvägen 22, Skoghall. OBS INSTÄLLT!

Lördag 12 september kl. 14.00. Geir Moen. Europas skönheter.

Geir är trädgårdsmästaren som sen barnsben fascinerats av växter. Redan som elvaåring gick han med i Det norske hageselskap och har sen dess odlat det mesta. Med åren har han dock blivit mer selektiv och de senaste 25 åren har alpinerna stått i fokus, speciellt intresset för att utforska deras naturliga växtplatser.

Dagens föredrag handlar om europeiska skönheter och vi får följa med Geir till bergen i Portugal, Italien, Frankrike, Spanien, Grekland, Norge och Rumänien.

Entré 70 kr inkl. kaffe.

Lotteri. Vi tar tacksamt emot lotterivinster. OBS INSTÄLLT!

Lördag 10 oktober kl. 14.00. Peter Knutsson. Cypripedium och andra växtfavoriter.

Peter har en prisbelönt samlarträdgård med asiatisk touch, sten och torvpartier. Han byter fröer med andra växtfantaster från när och fjärran och odlar växter från hela världen.

Peter har besökt oss tidigare och vi är glada att ha honom tillbaka. Den här gången för att berätta om Guckuskosläktet/Cypripedium och andra växtfavoriter.

Entré 70 kr inkl. kaffe.

Lotteri. Vi tar tacksamt emot lotterivinster. OBS INSTÄLLT!

Onsdag 28 oktober kl. 18.00. Kurs: Kobrakallor/Arisaema

Odling av kobrakallor. Från frö till blommande planta. Var i världen växer de? Var kan de trivas i trädgården och mycket mer…

Max 7 deltagare.

Kursledare är Sune Wendelsson och kurserna hålls hemma hos honom.

Sista anmälningsdag är 18 oktober till sune.wendelsson@gmail.com eller 0721-68 38 12.

Adress: Spiksmedsvägen 11, Henstad, Karlstad. OBS INSTÄLLT!

Lördag 7 november kl. 14.00. Stefan Mattson. Växtkomposition, perenner och Magnolia.

Stefan var trädgårdsmästare i Enköping i 26 år och det är kanske just Enköpings parker han är mest känd för. Många anser att Drömparken är kronan på verket men Stefan själv har ingen favoritpark utan ser alla i ett sammanhang där de tillsammans bidrar till helheten.

Detta synsätt känns karakteristiskt för Stefan, som är en mästare i växtkomposition. Idag kommer han till oss för att prata om hur man kombinerar perenner och magnolior, något som torde vara mycket vackert.

Entré 90 kr inkl. kaffe.

Lotteri. Vi tar tacksamt emot lotterivinster. OBS INSTÄLLT!

Lördag 5 december kl. 14.00. Förjulfest och föredrag. Vi äter gott och Thomas Schultze tar oss med till Alaska.

Under andra halvan av juni 2018 förverkligade Thomas en dröm. Han besökte Alaska. Han berättar nu om denna jättelika amerikanska delstat där det på många håll finns fler björnar än människor och där det tuffa klimatet gör floran intressant för oss skandinaver.

Anmälan till Karin Björklund senast 1 december, så att vi kan beräkna matinköpen.

Entré 100 kr inkl. mat och kaffe.

Lotteri. Vi tar tacksamt emot lotterivinster. OBS INSTÄLLT!

Januari – maj, 2021

Lördag 16 januari kl. 14.00. Johan Nilsson. Himalaya.

Johan är trädgårdsmästare på Göteborgs botaniska trädgård. Han berättar om, och visar bilder från, sin resa till Himalaya.

Entré 90 kr inkl. kaffe.

Lotteri. Vi tar tacksamt emot lotterivinster. OBS INSTÄLLT!

 

Lördag 13 februari kl. 14.00. Årsmöte, Brian Unis trädgård och återblickar på det gångna året.

Sedvanliga årsmöteshandlingar.

Brian visar oss träd och buskar från sin trädgård, samt lite annat…….

Karin Björklund visar bilder från det gångna trädgårdsåret.

Föreningen bjuder på smörgåstårta, kaffe och kaka.

Lotteri. Vi tar tacksamt emot lotterivinster.

Årsmöteskallelsen skickas via mejl till dem som har. Övriga får kallelsen med vanlig postgång.

Årsmötet som var planerat lördagen 13 februari kommer att hållas men vi i styrelsen vet i nuläget inte om vi kommer att genomföra det denna dag eller om vi kommer att senarelägga tiden. Vi diskuterar också formen för hur vi ska genomföra mötet så säkert som möjligt och ni kommer som vanligt att få en kallelse med all information om hur det kommer att gå till en månad innan mötet hålls. Vilket dock, som sagt, kan bli något senare än planerat.

Tisdag 9 mars kl. 17.00. Kurs: Frösådd av rhododendron.

Du kommer att få så rhododendronfrön och lära dig vad du behöver tänka på för att lyckas med dina sådder, för att i framtiden kunna dra upp dina egna plantor.

Max 7 deltagare.

Kursledare är Thomas Schultze och kurserna hålls hemma hos honom.

Sista anmälningsdag är 25 mars till thomas.schultze@telia.com eller 070- 236 37 79.

Adress: Egnahemsvägen 22, Skoghall. OBS INSTÄLLT!

 

Lördag 13 mars kl. 14.00. Henrik Zetterlund. Lökar i naturen och i odling.

Henrik är hortikulturell intendent vid Göteborgs botaniska trädgård och invald i engelska Royal Horticulture Societys´ expertråd för alpina växter. Henrik ansvarar för botaniskas lökväxthus och klippträdgård, som han planerat uppbyggnaden av och som anses vara i världsklass. Här finns en av världens främsta samlingar av vildinsamlade lök- och knölväxter.

I podcasten Odlarna 61 intervjuas Henrik om sina växtinsamlingsresor och sin tid vid botaniska.

Entré 70 kr inkl. kaffe.

Lotteri. Vi tar tacksamt emot lotterivinster. OBS INSTÄLLT!

 

Lördag 24 april kl. 14.00. Bengt Karlsson. Skönheter inom Rhododendron-släktet.

Bengt har en naturträdgård (skog) i norra Bohuslän där det växer cirka 900 olika rhododendron och azaleor samt magnolior och andra passande surjordsväxter.

Han driver också en mindre specialplantskola och prövar gärna känsligt material.

Entré 70 kr inkl. kaffe.

Lotteri. Vi tar tacksamt emot lotterivinster. OBS INSTÄLLT!

Lördag 8 maj. Växtinköp på Stolpens Trädgård och SvedrinsTrädgård.

En dag med möjlighet att fynda. Vi får 25% rabatt när vi handlar växter och tillbehör på båda ställena.

Kl. 12.00 på Stolpens Trädgård i Ölme. Kl. 15.00 – 18.00 på Svedrins Trädgård i Rudskoga.

Det kan vara blött så ta med rejäla skor. Medtag mat och fika. Ingen samåkning.

 

Söndag 30 maj kl. 10.00 – 13.00. Växtmarknad på Södra Kroppkärrs Koloniområde, Karlstad.

STA i samarbete med Kroppkärrs koloniträdgårdsförening. Alla är varmt välkomna, såväl säljare som köpare.

Säljare: anmäl i god tid till Karin Björklund på tel. 070-554 57 29 eller via mejl karinsippa@gmail.com. 70 kr per plats oavsett om du har egna bord eller lånar av oss + några växter till lotteriet.

Vi tar tacksamt emot lotterivinster.

Obs! Växterna ska vara väl rotade och märkta, helst med både latinskt och svenskt namn.

Koloniträdgårdsföreningen ordnar servering i Sjöstugan.

 

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close