Trädgårdsbesök efter överenskommelse

4. Trädgårdsbesök efter överenskommelse från tidig vår till sen höst, med eller utan växtförsäljning

Bland det roligaste som finns är att besöka någons trädgård. 

Med tanke på pandemin kan vi i sommar tyvärr inte arrangera våra vanliga så gemytliga och välbesökta trädgårdsvisningar. Även om vi är utomhus blir vi för många. De besök vi arrangerar i år är därför bara några få, och om det blir många som deltar kommer vi vid dessa att delas in i grupper med olika tider. Dessa gemensamma trädgårdsbesök kan ni läsa om i bilaga 2. Program 2021.

Med tanke på ovanstående kommer vi att fortsätta med de privata trädgårdsvisningar efter överenskommelse med ägaren som vi startade i höstas, och hoppas på att ännu fler nu kommer att hänga på. 

Våra vanliga visningar brukar vara på sommaren och det är sällan vi får tillfälle att se trädgårdarna tidigt om våren eller sent på hösten. Det kan vi passa på att göra nu. Vi kan också passa på att besöka samma trädgård flera gånger för att se hur den byter skepnad. Kanske får vi också möjlighet att se trädgårdar vi tidigare aldrig sett, om vi medlemmar, förutom att vara med och titta, också väljer att vara med och visa. 

Vi vill betona att på grund av covid 19 har vi full förståelse för om ni avstår från att delta överhuvudtaget, men vi hoppas att resonemang som ”min trädgård är så liten”, jag har nog inte tillräckligt mycket växter”, ”vi är inte riktigt färdiga”, ”å nej, då måste jag städa och rensa ogräs hela tiden” eller andra liknande tankar inte håller er tillbaka från att visa. Tanken med de här visningarna/besöken är att de ska vara prestigelösa, intressanta och framförallt trevliga. Det gör väl inget om det inte är tipptopp. Det är lite grann som att komma hem till någon som har det lite ostädat, det är ganska skönt, för man inser att man inte behöver vara så noga själv heller. Det som gäller är ”inga måsten och ingen kritik – bara ”uppåtpuffar” och en massa kul”. 

Att man är med och visar sin trädgård betyder inte att man behöver ”ställa upp” hela tiden. Det är självklart okej att säga nej när det inte passar eller när man inte vill. När vi som medlemmar hör av oss för att få komma på besök ska vi omedelbart respektera ett nej utan att trädgårdsägaren ska behöva motivera varför. 

Om man anmält sig för att visa, och sen inte kan under hela säsongen så tar vi i styrelsen bara bort er trädgård från listan när ni ber om det. Att dra sig ur är sålunda helt okej och attanmäla sig är ingalunda bindande.

Kanske vill du inte visa din trädgård under hela säsongen utan bara under en kortare period, till exempel under en månad, en vecka eller en endaste dag. Det är självklart helt okej det också. Kom bara ihåg att meddela oss i styrelsen så att vi kan lägga in när er trädgård är aktuell på listan, och ta bort den när tiden passerat. 

Om du vill vara med och visa din trädgård kan du höra av dig till någon av oss i styrelsen. Våra kontaktuppgifterfinns i bilaga 6. Styrelsen och hemsidan. Vi kommer kontinuerligt att uppdatera vilka trädgårdar som finns att besöka via mejlen och hemsidan allteftersom nya tillkommer. 

Ni som saknar mejl och inte har tillgång till vår hemsida är välkomna att kontakta oss i styrelsen för att få information om de trädgårdar som finns att besöka under den tid ni är intresserade av. Våra kontaktuppgifter finns i bilaga 6. Styrelsen och hemsidan.

Du som vill visa din trädgård kan välja att berätta något kort om din trädgård redan i presentationen, eller du kan välja att ta det först när de som är intresserade hör av sig.Detsamma gäller om du vill att besökarna bär munskydd eller vidtar andra försiktighetsåtgärder, eller följer vissa restriktioner som att till exempel inte vara nyligen hemkomna från en utlandssemester, när de kommer till dig. 

Om du vill passa på att sälja växter i samband med att du visar trädgården är det givetvis bara kul. 

Några av oss i styrelsen är med och visar våra trädgårdar, och det är också redan några av er medlemmar som hört av sig om att få vara med. 

De trädgårdsägare det i nuläget finns möjlighet att boka besök hos följer nedan. 

Vi hoppas förstås på att ni är fler som vill anmäla er, men vill samtidigt be er att tänka på att all kontakt är en källa till smittspridning. Ingen ska i det läge vi befinner oss i ”ställa upp”. Är ni tveksamma på grund av covid 19 så avstå. Det kommer nya tåg när eländet är över.  

Trädgårdar vi är välkomna att besöka säsongen 2021 efter det att vi kontaktat trädgårdsägaren och kommit överens om lämplig tid.

OBS! Hör av dig till trädgårdsägaren innan du åker dit.

Arvika – Edane• Unis, Brian, brian.unis@telia.com 076 118 26 73

Adress: Kapellstigen 3, Edane

Kontakta Brian för att få information om hans trädgård. 

Grums – Vålberg• Falk, Anki och Filip, ankifalk@live.se 070 62 62 864 eller filip_falk@hotmail.com 076 619 18 90

Adress: Skräddaråsen, Portila

Kontakta Anki eller Filip för att få information om deras trädgård. 

Molkom• Björklund, Karin, karinsippa@gmail.com 070-554 57 29

Adress: Kristinebergsvägen 1, Molkom

Karin har en stor trädgård med vidsträckta rabatter, stenpartier och murar. Centralt ligger två vackra dammar och artrikedomen är enorm. Här finns alltid något att se och trädgården är väl värd att besöka under hela säsongen, hur många gånger som helst. Karin tycker om alla växter men hennes favoriter är rhododendron, pioner, liljor och kanske framförallt sipporna och de andra växterna om våren. Välkomna!• Hjelm, Marita, 072 561 09 45

Adress: Högklintsvägen 2, Molkom

Kontakta Marita för att få information om hennes trädgård. 

Karlstad – Ulvsby• Höglund, Ann-Britt, annbritt.hoglund@gmail.com 070-676 88 53

Adress: Mosstorp 203, Karlstad

Ann-Britt har en parkliknande trädgård med olika miljöer. Här finns dammar, stenpartier och lundar samt ett rikt sortiment av träd, buskar, barrväxter och perenner. Hennes trädgård byter ständigt skepnad och har mycket att erbjuda under hela säsongen, så har dumöjlighet, besök henne gärna vid flera olika tillfällen. Välkomna!• Wendelsson, Sune, sune.wendelsson@gmail.com 072 168 38 12

Adress: Spiksmedsvägen 11, Henstad, Karlstad

Kontakta Sune för att få information om hans trädgård.

” Sunes trädgård är i villaområdet Henstad; västra Karlstad. Där finns bland annat ett
grönsaksland, torvplantering, våtbädd och en sandplantering.
Växter till salu t.ex. Dianthus Nejlikor, Arisaema Kobrakallor. Lewisior och Cypripedium
”Trädgårdsguckusko”.

Skoghall – Hammarö• Rickardsson, Anna-Karin och Larsson, Erling, akr.skoghall@gmail.com 070-233 84 96

Adress: Axelssonsvägen 31, Skoghall

Anna-Karin och Erling har en villaträdgård delvis under uppbyggnad. Äldre väletablerade träd och buskar växer tillsammans med mer nyplanterade, och runt alltihop breder lökväxter och perenner ut sig. Ibland sköter de om trädgården och ansar den väl, ibland gör de annat och låter trädgården sköta sig själv, men oavsett vilket är ni lika välkomna. • Schultze, Thomas, thomas.schultze@gmail.com 070-236 37 79

Adress: Egnahemsvägen 22, Skoghall

Thomas odlar växter från många världsdelar i sin trädgård och lökar och mindre härdiga perenner i växthuset. Alpiner och Rhododendron tillhör favoriterna och kring månadsskiftet maj-juni, när rhodendronenblommar, är blomningen som mest intensiv. Det finns också mycket att se i Thomas trädgård i april och tidigt i maj, främst lökväxter och alpiner, till exempel hans stora samling av Saxifraga. Välkomna! 

Säffle – Värmlands Nysäter – Värmlandsnäs• Fhager, Urban och Ericson, Tomas, urban.gillberga@me.com 073 084 32 56

Adress: Gillberga Prästgård 1, Värmlands Nysäter

Kontakta Urban för att få information om deras trädgård. • Hansson, Helena, helena.karlanda@gmail.com 070-233 83 89

Adress: Treabacksvägen 7, Säffle

Kontakta Helena för att få information om hennes trädgård. • Lennartsson, Barbro, 070 603 04 44

Adress: Kilavägen 33, Säffle

Kontakta Barbro för att få information om hennes trädgård. • Pettersson, Izabella, bella47@allt2.se 070-84 93 364

Adress: Torserud, Sörstugan, Värmlandsnäs, 661 91 Säffle

Kontakta Izabella för att få information om hennes trädgård.

• Rundqvist, Eva och Åke, eva.rundqvist@outlook.com 073-810 78 54 eller
ake.rundqvist@icloud.com 070-677 54 47
Adress: Södra Mellbergerud, Säffle
Eva och Åke tar gärna emot trädgårdsbesök under hela säsongen bara de som önskar komma
slår en signal först så att de är tillgängliga. De har en artrik engelskinspirerad trädgård med
många rum och generösa rabatter, woodland, stenpartier, växthus och orangeri. Växtstöd i
olika modeller gjorda av armeringsjärn. Flertal bibliska växter och buskar. Täckodlingar.
Försäljning av egenodlade växter allt efter tillgång. Växtstöd i armeringsjärn finns att köpa
under hela säsongen.

Väse – Skattkärr• Tauni, Marita, 073 098 83 11

Adress: Hultsberg 526, Väse

Kontakta Marita för att få information om hennes trädgård. 

Vi kommer fortlöpande att göra uppdateringar via mejl och hemsida när nya trädgårdar tillkommer, så håll utkik där. 

Ni som saknar mejl och inte har tillgång till vår hemsida är välkomna att kontakta oss i styrelsen för att få information om vilka trädgårdar som finns att besöka under den tid ni är intresserade av.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close